Una tasca de meravelles de David Almeida
David Almeida
Llicenciat en Arts per la Universitat de Brasília, la investigació d’Almeida es desenvolupa a través de múltiples idiomes com a dibuix, objecte, fotografia, instal·lacions, performance i, sobretot, pintura. La seva producció té com a eix els problemes de l’espai i el cos errant, explorant la visualitzeu de l’espai íntim, l’estudi, la ciutat i el paisatge natural.
Investiga els límits entre presència i absència, l’espai pictòric, elements de la pintura i la seva semàntica narrativa que engendra conceptes de claustre, fantasmagoria, rudesa social de l’arquitectura dels grans centres urbans i la deriva com a mètode d’estudi de llocs marginals i el paisatge.
Una tasca de meravelles
Vaig deixar el meu país de naixement per primera vegada i en el camí vaig conèixer la pandèmia. Tot d’una, el procés de descobrir la terra oculta i antiga que estava planejant va ser interromput i posat en aïllament obligatori.
En aquesta llar provisional, experimentant els revessos de la tancada i els canvis en l’estructura de l’món, em trobo investigant el meu context, explorant els camins a seguir en el treball i les raons per fer art aquí. Enmig d’això, em trobo amb el capítol “Meravelles” de el llibre Natural: ment de Vilém Flusser, mentre llegeixo els materials complementaris d’un grup d’estudi que vaig començar durant la quarantena.
En ell, Flusser descriu com és estar davant d’un paisatge i veure, què és descobrir la natura i com sempre la veiem a través dels ulls de la nostra cultura, descobrint i entenent-la d’acord amb el que hem vist abans. Afirma com de desesperada és la tasca d’eliminar aquestes capes de cobertura dels nostres ulls perquè aquestes mediacions que s’interposen entre nosaltres i la natura són la nostra manera de posar-nos en l’escena.
Em va sorprendre una mica llegir això perquè d’alguna manera enyorava, en aquest viatge, el descobriment de l’món completament nou que estava a punt de trobar, esperava disseccionar cruament quan ho trobava a l’entorn físic, arribar a el paisatge sense intermediaris i contaminar-se per la seva imminència . Una tasca desesperada.
Però Flusser en el mateix text obre el camí a la solució per la meva experiència inusual de residència artística a un món confinat i per al que seria la realització d’aquesta exposició. “El món és meravellós perquè si ho descobreixo desapareix, si ho deixo cobert es torna horrible. I finalment, perquè les dues alternatives no són opcions reals: estic obligat a ambdues. ” El món d’avui és aquesta terra on no puc explorar completament i el misteri instiga la seva construcció en la meva ment. Escolto històries d’altres èpoques i l’encant succeeix en el moment en què es troben les coses que em van traslladar aquí, les coses que vaig portar a la meva motxilla. Aquesta suspensió de el temps que vivim ens porta a la síntesi de les dues alternatives de Flusser a què estem condemnats. El que ens queda és l’exercici complet de sorpresa sense veure. La construcció lliure de el món com una forma de canviar-lo i deixar-se encantar per ell. I pintar, aquí de nou i sempre, com una tasca de meravelles.
***
L’exposició consta de pintures en diversos formats amb imatges de paisatges catalans, abstraccions d’imatges recurrents de la vida quotidiana a l’Institut d’Art d’Espronceda i diverses referències culturals trobades en el viatge per Espanya abans de la pandèmia.